Vše o víne co jste o něm nevěděli

3. prosince 2007 v 19:34 | Marťas |  Zajímavosti
Víno je alkoholický nápoj připravovaný alkoholickým kvašením moštu z plodů hroznového vína nebo jiného ovoce.
Víno se obvykle podává před jídlem nebo k jídlu. Obecně platí, že:
- bílá vína se hodí k zeleninovým pokrmům, rybám, bílému masu a k sýrům;
- sladká vína k dezertům;
- červená vína podáváme k tmavému masu, zvěřině a tučné drůbeži, vnitřnostem, mletým masům a těstovinám;
- růžové víno jako aperitiv, rybám nebo jehněčímu
- dezertní a aromatizovaná vína podáváme jako aperitiv nebo po jídle;

Rozlišení vína podle barvy

· Bílé víno se vyrábí z bílého, růžového nebo i z červeného druhu vinných hroznů. Nesmí obsahovat přírodní červené barvivo, které se nachází ve slupkách.
Druhy: Mũller Thurgau, Muškát moravský, Vlašský ryzlink, Tramín, Vetlínské zelené, Rulandské šedé, atd.
· Červené vína je vyráběno z modrých hroznů. Může mít červenou nebo červenofialovou barvu. Barvivo poskytují slupky vinných bobulí.
Druhy: Frankovka, Zweigeltrebe, Burgundské modré, Svatovavřinecké, Portugalské modré, atd.
· Růžové víno je vyrobené z bílých nebo červených hroznů, které se smíchá.
Druhy: Cabernet Franc rosé, atd.

Rozlišení vína podle obsahu cukru

Suché víno - obsahuje 4 g až 9 g cukru v 1 litru.
Polosuché - obsahuje 12 g až 18 g cukru v 1 litru.
Polosladké - obsahuje 45 g zbytkového cukru v 1 litru.
Sladké - obsahuje minimálně 45 g cukru na 1 litr.

Typy vína podle způsobu zpracování

· Stolní vína - není označeno názvem odrůdy, ani názvem vinařské oblasti, obce, je označeno jménem výrobce.
· Jakostní víno - je vyrobeno z hroznů registrovaných moštových odrůd. Je nabízeno ve dvou druzích:
- odrůdové
- známkové
· Přívlastkové víno je vyrobeno z jedné odrůdy hroznů vinné révy. Známe tyto druhy:
- kabinet
- pozdní sběr
- výběr z hroznů
- slámové
- ledové
· Šumivé víno se vyznačuje obsahem oxidu uhličitého. Vyrábí se dokvašováním vína v lahvích nebo v tancích za přidání menšího množství cukru.
Označení "šampaňské" se obecně pro tento typ vína nesmí používat. Jde o obchodní značku vína pěstovaného a vyráběného pouze ve francouzské oblasti Champagne (šampaň).
Označení šumivého vína podle obsahu cukru:
- Brut natur - přírodně tvrdé
- Brut - tvrdé
- Extra dry - zvlášť suché
- Sec - suché
- Demi sec - polosuché
- Doux - sladké
· Perlivé víno nesmí být označováno jako šumivé víno. Vyrábí se sycením stolních nebo jakostních vín oxidem uhličitým tj. CO2.
· Aromatizované víno se vyrábí z hroznového moštu a ochucuje se přírodními aromaty - bylinami, kořením atd. Těmto vínům se také říká vermut, pokud bylo víno ochuceno pelyňkem a přislazeno karamelizovaným cukrem.
Druhy: Metropol, Cinzano, Martini, Cora.
· Likérové víno se vyrábí z vína, hroznového moštu, směsí obojího nebo z vinného destilátu.
· Vinné směsi se vyrábějí scelováním tj. mícháním již hotových vín. Tímto se získávají chuťově a aromaticky zajímavé směsi vín.
· Ovocná vína se vyrábějí z ostatních druhů ovoce - víno jablečné, rybízové apod.

Skladování vína

Lahvová vína se skladují podle druhu vína při teplotě od + 5 °C do + 15 °C. Lahve s korkovou zátkou se skladují naležato. Sklad má mít přiměřenou vlhkost a dobré větrání.

Vady vína

Druhotné kvašení je způsobeno vyšším obsahem cukru a teplotou nad + 15 °C při skladování.
Bílkovinný zákal vzniká při rychlém střídání teplot.
Kříslovatění - na povrchu červeného vína se vytvoří povlak, který klesá ke dnu.
Octovatění - způsobují bakterie octového kvašení používá se při výrobě vinného octa.
Změny barvy a chuti
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Mám rád přívlastková vína Mám rád přívlastková vína | E-mail | Web | 28. prosince 2012 v 0:20 | Reagovat

Popisovaná problematika klasifikace vín už je poněkud pasé. Zákony se od té doby poněkud změnily. Současná úprava například nezná stolní vína. U kvalitních jakostních a jakostních vín s přívlastkem je však vše až na výjimky při starém ;)

2 Zase ten samý Zase ten samý | E-mail | Web | 28. prosince 2012 v 0:23 | Reagovat

Problematika klasifikace vín je zpracovaná třeba tady http://www.alkoholium.cz/delime-vina-dle-kvality-eu-udelala-pekny-zmatek/

a
tady http://www.alkoholium.cz/jakostni-vina-s-privlastkem-vina-mimoradne-chuti-i-kvality/[1]:

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama